Taüll
Habitants: 266
Altitud: 1.510 m
El nom de Taüll sembla ser del basc pirinenc Ata-Uli -“ el poble del port”.
Antigament era el poble més important de la Vall de Boí, conegut com el “portal de la Vall”, ja que tothom qui vingués a visitar-la havia de passar per la vila, el camí del port discorria per Taüll. Això li donà un creixement i una expansió, reflectida en les tres esglésies que tenia.
Situat dins la vall del riu de Sant Martí, és format per dos nuclis separats pel torrent.
Avui és el poble més habitat de la Vall.
Cal destacar les seves dues esglésies , autèntiques joies del romànic, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
L’església de Santa Maria és el segle XII, i està a la plaça Major. Seguint la línia de l’arquitectura religiosa de la vall, té una torre-campanar de cinc pisos.
Destaca també la construcció amb arcs llombards dels absis, i la reproducció de l’impressionant conjunt pictòric de l’ absis central, l’original del qual es troba al MNAC. Va se consagrada pel bisbe de Roda el 11 de desembre de 1.123.
En la part baixa del poble trobem l’església de Sant Climent, consagrada un dia després de la de Santa Maria pel bisbe de Roda.
Sent del mateix estil, i seguint també la línia arquitectònica de la vall, és la construcció més emblemàtica del romànic català.
És un exemplar romànic-llombard del segle XII, amb arcs llombards als seus tres absis i finestres geminals de dos i tres arcs.
L’imponent torre-campanar de planta quadrada és de sis pisos de ventanals separats per frisos de dent de serra.
D’aquí procedeix un important conjunt de pintures murals, de les quals la més destacable és l’escena de l’ absis central ( l’original del qual està en el MNAC), consistent en un Pantocràtor, autèntica joia d’art. Cal fer menció a les pintures originals que hi ha en l’interior de l’església de les quals destaca la de Caín matant a Abel.
Taüll, actualment, té el nomenament de Poble amb Encant i forma part del projecte Europeu del Charming Villages.