al contingut a la navegació Informació de contacte

Boí

Habitants: 218

Altitud: 1.265 m.

El fet que el poble de Boí ocupa un lloc intermedi entre Caldes, Erill la Vall i Taüll, potser va motivar el que se li apliqués el nom que ja tenia la vall. Segons Coromines, no és pot pensar que el poble donés nom a la vall, sinó al contrari. El nom etimològic ve del llatí “Vallis Bovinus” – la vall de les vacades – (antigament s’usava  popularment el nom del boví en el sentit arcaic de vacum).

Un altra curiositat, és el nom de la plaça del Treio, que cal relacionar amb el llatí Trivium “tres camins” i que ens fa pensar en Boí com un nus de camins importants ja en època romana. El castell, les muralles i l’església romànica de Sant Joan demostren que la població va mantenir la seva importància durant l’època medieval. També cal fer menció al pont medieval sobre el riu de Sant Martí.

Actualment, Boí és el punt de partida d’accés a l’únic parc nacional de Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el nucli on hi està ubicada la Casa del parc.

L’església de Sant Joan, declarada Patrimoni de la Humanitat, és la que conserva més elements arquitectònics del primer moment constructiu que es produeix a la vall al s. XI. Destaca el conjunt de pintures murals que es van trobar a l’exterior i l’interior de les naus, amb escenes com la lapidació de Sant Esteve, els joglars i el bestiari, actualment, reproduïdes a l’església.