al contingut a la navegació Informació de contacte

Seminari PHUSICOS

DILLUNS 24 ABRIL 2023

El proppassat 11 i 12 d’abril L’observatori Pirinenc del canvi climàtic de la Comunitat Obrera dels Pirineus, va presentar els resultats de quatre anys de treball sobre solucions naturals contra allaus i caigudes de pedres en Laruns (Pirineus Atlàntics)

PHUSICOS- paraula grega que significa “segons la natura” – és el nom del projecte de cooperació europea liderat per l’institut GEO tècnic Noruec, amb la participació de l’observatori Pirinenc del canvi climàtic de la Comunitat de Treball dels Pirineus. El seu objectiu es demostrar com amb les solucions naturals es poden reduir el risc de despreniments de terra i allaus en territoris de muntanya. El massís dels Pirineus, i en particular els Alts Pirineus, s’enfronten regularment al risc de esllavissades i allaus que poden tallar carreteres o obligar-les a tallar-les com a mesura de seguretat.

Les solucions basades en la naturalesa del projecte PHUSICOS ja han demostrat la seva eficàcia en els Pirineus. Gràcies a les solucions aplicades, basades amb la construcció de terrasses i l’ús d’elements en fusta i pedra, s’eviten riscs minimitzant l’impacte sobre el paisatge i el medi ambient.

L’Ajuntament de la Vall de Boí hi va participar amb la seva Alcaldessa, Sònia Bruguera, atès que actualment s’està desenvolupant un projecte PHUSICOS al Barranc d’Erill la Vall (l’esvomegada d’Erill la Vall).