al contingut a la navegació Informació de contacte

Renovació dels sistemes de tractament i potabilització d'aigua de consum humà

DIMARTS 29 NOVEMBRE 2022

Com a conseqüència del pas del temps,  la majoria de les instal·lacions dels diferents sistemes de tractament i potabilització d’aigua de consum humà s’havien quedat obsoletes, pel qual s’ha procedit a la  seva renovació, en aquest cas, estem parlant concretament de les poblacions de Cóll, Barruera, Erill la Vall, Boí i Taüll.

 Donat que l’Ajuntament és l’entitat gestora del subministrament de l’aigua de tot el municipi i donades les actuals exigències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, era convenient readaptar tots aquests sistemes de desinfecció mitjançant l’ús d’Hipoclorit Sòdic (clor lliure de consum -norma UNE901-2013-) per complir amb els requeriments de salubritat estipulats per llei (Reial Decrets: 140/2003, 1798/2010, 1799/2010 i 902/2018), els quals,  no s’estaven  arribant a les condicions ni a les dosis mínimes exigides de 0,2-0,6 mg/L en la majoria de punts de la xarxa de subministrament.

 De forma habitual, la finalitat de la potabilització de l’aigua rau a evitar la transmissió de malalties produïdes per múltiples virus patògens (bacteris Coliforms, Escheríchia Coli, Legionel·la, etc.) però ara més que mai, i a conseqüència de la irrupció del virus Covid-19, la situació sanitària demana tenir totes les instal·lacions de tractament de l’aigua de consum en ple funcionament i amb una posada a punt exhaustiva de tots i cadascun dels seus components per intentar minimitzar al màxim les possibilitats de contagi entre la població civil.

 Per tot això, era necessari reinstal·lar per complet un nou sistema de desinfecció per control sonda a totes i cadascuna de les poblacions ja esmentades, amb dosificador elèctric i centraleta parametritzada per a la injecció del clor directe als tancs dels dipòsits -mitjançant CC de plaques fotovoltaiques-, i amb un sistema de seguiment via telemàtica.

 L’Ajuntament de la Vall de Boí també és gestora de les piscines municipals exteriors de Barruera i de Boí.

 Aquestes dues instal·lacions presenten, any rere any, deficiències tècniques i problemes sistemàtics de funcionament del tractament de les aigües destinades a aquesta activitat lúdica, tant en l’àmbit hidràulic i de neteja com en l’àmbit de desinfecció, a causa de l’antiguitat del recinte i la pèrdua de prestacions dels seus components. Això obliga a haver d’externalitzar un manteniment sobreexposat molt costós.

Per pal·liar aquesta problemàtica i poder oferir la màxima qualitat de servei i evitar qualsevol problema de salut, es va fer necessari renovar i millorar part de la infraestructura existent.

Aquesta actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Lleida, dins del marc del Pla d’Inversions en matèria de Salut.

Diputación de Lleida Logo PNG Vector