al contingut a la navegació Informació de contacte

La Vall de Boí millora els tractaments d'aigua de consum humà i de les piscines

DIMARTS 31 DESEMBRE 2024

TRACTAMENT AIGUA DE CONSUM

Després de molts anys de falta d’inversions i de manteniment, a la majoria de les poblacions del municipi de la Vall de Boí s’ha actuat, en la renovació dels diferents sistemes de tractament i potabilització d’aigua de consum humà; en aquest cas, estem parlant concretament de les poblacions de Cóll, Barruera, Erill la Vall, Boí i Taüll

Donat que l’Ajuntament és l’entitat gestora del subministrament de l’aigua de tot el municipi i donades les actuals exigències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s'ha readaptat tots aquests sistemes de desinfecció mitjançant l’ús d’Hipoclorit Sòdic (clor lliure de consum -norma UNE901-2013-) per complir amb els requeriments de salubritat estipulats per llei (Reial Decrets: 140/2003, 1798/2010, 1799/2010 i 902/2018), els quals, actualment no s’està arribant a les condicions ni a les dosis mínimes exigides de 0,2-0,6 mg/L en la majoria de punts de la xarxa de subministrament.


Per tot això, s'ha reinstal·lat per complet un nou sistema de desinfecció per control sonda a totes i cadascuna de les poblacions ja esmentades, amb dosificador elèctric i centraleta parametritzada per a la injecció del clor directe als tancs dels dipòsits -mitjançant CC de plaques fotovoltaiques-, i amb un sistema de seguiment via telemàtica.

PISCINES MUNICIPALS

L’Ajuntament de la Vall de Boí també és gestora de les piscines municipals exteriors de Barruera i de Boí.

Aquestes dues instal·lacions presenten, any rere any, deficiències tècniques i problemes sistemàtics de funcionament del tractament de les aigües destinades a aquesta activitat lúdica, tant en l’àmbit hidràulic i de neteja com en l’àmbit de desinfecció, a causa de l’antiguitat del recinte i la pèrdua de prestacions dels seus components. Això obliga a haver d’externalitzar un manteniment sobreexposat molt costós.

Durant els estius, l’època estacional el qual es mantenen les piscines obertes, és quan es poden detectar més organismes i bacteris a l’aigua, fet que fa incrementar el risc de la salut dels clients. Molt freqüentment els controls i els mostrejos d’aigua que duen a terme les entitats reguladores ens determinaven que estavem fora, per exemple, dels paràmetres i dels marges mínims de desinfecció de 0,2 mg/L de clor lliure antibacterià, PH o terbolesa, que estableixen les especificacions sanitàries (Reial Decret 742/2013 i Decret 95/2000), i això era molt preocupant.

A més, ara més que mai és imprescindible disposar de tots els sistemes de tractament d’aigua en ple rendiment per combatre el contagi del Coronavirus en tots els àmbits i espais, i sobretot en recintes i/o instal·lacions de concurrència pública on la interacció social, i per tant l’exposició del virus, és més alta.

Per pal·liar aquesta problemàtica i poder oferir la màxima qualitat de servei i evitar qualsevol problema de salut, es va renovar i millorar part de la infraestructura existent.

El cost total de les dues actuacions ascendeix a 103.660,87 euros dels quals 82.434€ ha estat financiats per la Diputació de Lleida a l'empara del Pla d'inversions en matèria de salut anulitat 2022.